Ella Janssonin tupa

Malminkadun kapeimmalla kohdalla sijaitsee Ella Janssonin tupa. Talo oli Turussa työksentelevän kirjanpitäjän Ella Janssonin omistuksessa ja hän vietti kesät lapsuudenkodissaan malmenilla. Ella oli yksi merimiesperheen neljästä tyttärestä ja hänen menehdyttyään vuonna 1988 talo siirtyi Paraisten kotiseutuyhdistykselle lahjoituksena. Talon 1940-luvulta peräisin oleva sisustus on säilynyt alkuperäisessä muodossaan. Talo on elävä museotila ja on yleisölle auki Vanhan malmin eri tapahtumien ja markkinoiden yhteydessä.

Elal Jansson 1985crop
Ella Jansson vuonna 1986.

Talo tunnettiin ”Lähde-Janssonín” talona, mutta talon portin ulkopuolella sijaitsevaa kaivoa on kutsuttu ”Björkfeltin lähteeksi”. Ihmiset muistavat Ellan järjestäneen puutarhassaan nimipäiväjuhlia heinäkuun 20 päivänä jolloin Ellan toista nimeä, ”Margaretaa” vietettiin kahvin ja kakun kera.

Julbord
Perinteinen joulukattaus Ella Janssonin tuvassa.

Janssons perheen kolmet lapsudesta selvinneet tyttäret Ella, Alda ja Ruth pysyivät naimattomina. Ella ja Alda löysivät työpaikat Turusta, Ruth toimi Paraisten säästöpankin kassaneitinä. Tyttärillä oli yhteinen asunto Turussa mutta asuivat silti usein Vanhalla malmilla.

Rosa_Jansson_crop
Rosa Jansson yhdessä tyttärensä kanssa; Alda (sylissä) sekä Kari joka menetyi lapsena

Ellan isä oli perämies Karl Wilhelm Jansson, joka purjehti lähinnä Paraisten Kalkkivuori OY.n omistamilla aluksilla, kuitenkin lähinna hinaaja Atlaksen miehistön jäsenenä. Tyttärien äiti, Rosa Emerentia, oli Karlin toinen vaimo. Hänen edellinen avioliittonsa oli päättynyt 1893 hänen silloisen vaimonsa, Axa Karolinan menehdettyä. Karl purjehti myös ulkomaille, muun muassa Lübeckiin, Hullin och Dundeen satamiin. Siltä hänellä oli tapana hankkia kotona odottavalle ”naisväelle” kauniita kankaita, vaatteita ja astiastoja. Janssonin naapurille, poliisikonstaapelille Walter Rohdelle Karl tapasi toimittaa pullon rommia. Sen ajan pulloihin mahtui neljä litraa rommia joten juomaa riitti ainakin hetkeksi.

Karl_Jansson_besättning_Lubeckca1907a
Karl Jansson (sittande) i Lubeck med besättning 1907.

Karl Jansson menehtyi vuonna 1920. Leskeksi jäänyt Rosa alkoi tällöin ottamaan alivuokralaisia; yhtä huonetta talossa vuokrasi kolmihenkinen perhe. Rosa oli myös hieroja ja pystyi tienaamaan rahaa hoitamalla malmin väen kipeytyneitä hartioita. Walter Johansson muisti että pihan ulkorakennuksessa jota nykyään kutsutaan merimieslesken tuvaksi asui venäläinen rouva nimeltään Agrippa jolla oli poika Suutari Lundqvistillä oli lisäksi verstas ulkorakennuksen vastakkaisen päädyn tuvassa vielä 1950-luvulla.

sjömanspass_jansson_s1ac2Äidin kuoltua Ella otti talon haltuunsa. Ella hoidatti puutarhaansa sukulaisella joka toimi Turn kaupungin puutarhurina. Rehevässä puutarhassa kasvaa yhä ruusupensaita, pioneja, omena- sekä luumupuita. Ella kasvatti myös raparperia, persiljaa ja tilliä.

Tallenna