Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen marraskuussa 1939 johti itä-Suomen sotatoimialueella sijaitsevien kylien ja kaupunkien asukkaiden evakuointiin. Sodan tuhoa paenneet, 450 000 karjalaista sijoitettiin ympäri Suomea ja sopeutuminen elämään uudella paikkakunnalla ei ollut helppoa.
Liisa Ake-Helariutta oli pieni tyttö kun hänen perheensä saapuessa Paraisille 1941 pelkkä kassi kädessä. Perheen pakomatka oli alkanut joulukuun ensimmäisenä päivänä 1939, Koiviston Koivusaaresta kun Tähti -laiva tuli hakemaan asukkaita turvaan Koiviston kauppalan kirkon laituriin. Sieltä jatkettiin 10 kilometriä bussilla kunnes siirryttiin taas proomuihin, jotka hinaaja veti lumisateessa yli Viipurinlahden. Matka oli vaarallinen sillä Riihimäen lähistöllä piti evakkojen paeta junan pommitusta lumihankeen.
Kuusihenkinen asui vuokralla evakkotuvan pienessä hellahuoneessa yli neljä vuotta. Talon toisessa päässä oli tuolloin suutarin yhdistetty verstas ja koti. Nyt se on pikkutalon olohuone ja entisen evakkokamarin ja olohuoneen välissä on erillinen keittiö. Talon historian uusin sivu on tehnyt myös olohuoneesta osan kotimuseota. Seiniä koristavat Liisan maalaukset, joiden aiheet ovat Koivistolta ja Paraisilta. Esillä olevista esineistä arvokkain on Koiviston Koivusaaren ainoa säilynyt esine, puinen jauhokauha.
Vierailu evakkotuvassa tulee varata etukäteen ottamalla yhteyttä Liisa Akeen, 0400 694 603 tai liisa.ake@luukku.com.