Merimieslesken tupa

Merimieslesken tupa sijaitsee ulkorakennusrivin rannanpuoleisessa päädyssä Ella Janssonin pihalla. Ulkorakennusrivistössä on lisäksi toinen päätykammari sekä puuliiteri ja ulkohuussi. Merimieslesken tupa on salvottu piilutuista hirsistä ja siinä on porstua sekä kammari jossa hella. Rantalinja kulki aiemmin lähes tontin viereltä. 1800-luvun alussa pihalla sijaitsi myös sauna ja navetta, sekä tuohikatolla varustettu asuinrakennus. Pientilan omisti tuolloin matroosi Fredrik Söderström, mutta hänet kiellettiin asettumasta taloksi sillä hän oli tunnettu sala-kapakoitsija. Talo vuokrattiin piika Eva Matsdotterille joka asui tilalla Söderströmin sijaan. Tämän jälkeen tilaa on asuttanut moni muu merimies perheineen sillä olihan merenkulku paikkakunnan suurin työllistäjä, 1900-luvun alussa kolmasosa malmin asukkaista elättivät itsensä merillä.

Karl_Jansson_besättning_Lubeckca1907_stor
Perämies Karl Jansson (istuva) yhdessä muun miehistön kanssa Lübeckissä vuonna 1900.

Kauppa-aluskapteeni Karl Oskar Jansson otti tilan haltuunsa vuonna 1884. Tilan vanha omistajapariskunta merimies Johan Lagerström Sofia vaimoneen muuttivat tällöin niitä varten rantaan rakennettuun tupaan. Sofiasta tuli leski ja asui torpassa vuoteen 1904 jolloin hänkin kuoli.

sjomansankans_statyer

Vielä 1960-luvulla torppa asutti venäläinen rouva Agrippa ja hänen nuori poikansa. Axo-leipomoa rakennettaessa tuvasta suunniteltiin leipurinasuntoa mutta Ella Jansson ei suostunut myymän sitä. Walter Johansson otti tuvan haltuunsa vuonna 1973 ja teki siitä museon, Tupassa voi nähdä miten missä olosuhteissa merimiehen leski asui Vanhalla Malmilla 1910-luvulla.

sjomansankansstuga