Palokunnan varasto

Paraisten vapaa-palokunta perustettiin vuonna 1894. Vuonna 1907 miehistö käsitti 44 jäsentä ja samana vuonna palokunnanvarastokin valmistui vanhalle Malmille. Varasto oli varusettu korkealla tornilla josta palomiehet hälytettiin kokoon pitkään torveen puhaltamalla.

Palokunnanvarasto toimi Vanhan malmenin paloasemana vuoteen 1926 jolloin palokunnan uusin rakennus valmistui Kalkholmeniin. Varasto siirtyi tuolloin seurakunnan hallintaan. Varasto oli tuolloin hieman alempana ja se siirrettiin Söderbyyn tien levennyksen yhteydessä nykyiselle paikalleen.

PH001350

Palovaara Paraisilla

1800-luvun alussa Malmin tiivis asutus oli todellinen palovaara. Taloja ja tupia oli pystytetty lähes mielivaltaisesti ympäri Malmia ilman varsinaisen maanomistajan, kirkon, suostumusta. Hirsiset rakennukset oli useimmiten päällystetty tuohikatolla. Vanhoista ja halkeilevista piipuista lentelevät kipinät synnyttivätkin monia paloja. Tuohikattoja astetta  varallisemmat olkikatot kiellettiin Malmilla jo 1838, mutta kesti pitkään ennenkuin kieltoa noudatettiin. Kirkossa säilytettiin tänä aikana Paraisten ainoaa paloruiskua, joka tarpeen vaatiessa oli myös muiden asukkaiden käytettävissä. Olosuhteet huomioonottaen on todellinen ihme että yksikään laaja kaupunkipalo ei kohdannut Paraisten Malmia 1800-luvun aikana.

Palokunnan varasto 1910-luvulla.

Sähköinen valaistus korvasi 1900-luvulla astettain kynttilät ja kaasulyhdyt, mutta tottumattomuus uutta teknologiaa kohtaan synnytty myös useita vaaratilanteita.Kauppias Fritjof Eklundin talo malmenilla alkoi palaa vuonna 1924 koska sähköinen silitysrauta oli unohtunut päälle.

Kaupungin kalkkiteollisuus synnytti myös monta pientä paloa ja tästä syystä Paraisten kalkkivuori Oy perusti oman teollisuuspalokunna vuonna 1914 valvomaan yrityksen rakennuksia. Teollisuuspalokunta sekä Paraisten VPK tekivät paljon yhteistyötä. Eräänä yönä 1919 Kalkholmenilla sijaitseva cylinterikalkki-uuni syttyi tuleen ja kiivas palo tuhosi uunin joka paloi perustuksiaan myöten. Yhteistyön ansiosta molemmat palokunnat onnistuivat estämään palon leviämisen alueen muihin rakennuksiin.

Bläsnäs_brand
Bläsnäsin palo tuhosi kahdeksan taloa ja useita ulkorakennuksia vuonna 1929.

Vuosi 1929 oli paloturvallisuuden kannalta onneton vuosi sillä sinä vuonna Paraisilla oli yllättävän monia paloja. Bläsnäsin palo oli kuitenkin Paraisten historian kaikkein tuhoisen palo ja se alkoi savupiipusta lentäneestä kipinästä joka alkoi kytemään vanhalla pärekatolla. Tuli levisi nopeasti rakennusten kattoja pitkin ja suuri osa Blänäsin kylästä tuhoitui palossa. Talo joka oli vastedes saanut uuden peltikaton säästyi liekeiltä. Apuun tulleet ihmiset muodostivat pitkän vesiketjun rannalle ja palo sammutettiin heittämällä vettä ämpäreistä.

Nedbränt hus i Bläsnäs maj 1929.
Palossa tuhoutunut talo Bläsnäsissä toukokussa 1929.

Saman vuoden elokuussa toinen palo sytty palokunnanjohtajan Pettersonin talossa Paraisten Malmenilla. Petterson pystyi kuitenkin sammuttamaan uhkaavan palon itse ja palon tuhot rajoittuivat yhteen huoneeseen.

Tallenna

Tallenna

Tallenna