Suomen kansallisrunoilijaa, Juhan Ludvig Runebergia, on kunnioitettu Paraisilla juhlistamalla hänen syntymäpäiväänsä jo 1890-luvulta alkaen. Jokavuotisen juhlan lisäksi Runebergia on kunnioitettu nimeämällä katu Paraisten Malmilla hänen mukaansa. Kansallisrunoilijan Paraisten kotitalon seinään on kiinnitetty opaskilpi ja Vanhalla Malmilla on myös Fredrikan tupa, torppa, jossa Fredrika Tengström äitinsä kanssa asui Turun palon jälkeen 1827. Paraisten Tennbyssä on kuusipuu nimetty Runebergin kuuseksi. Sen juurella kansallisrunoilijan kerrotaan kirjoittaneen runojaan. Tärkeä ajanvietepaikka oli myös Munkvikin kaupunginosa, jonne nuoripari Johan Ludvig ja Fredrika tekivät kävelyretkiä Paraisilla asuessaan.
Syksyllä 2010 Vanhan Malmin, Tennbyn ja Munkvikin kaupunginosayhdistykset laativat yhteisen ehdotuksen muistomerkin pystyttämiseksi Paraisille Runebergien pariskunnalle. Olivathan nuoret tutustuneet ja rakastuneet juuri Paraisilla. Myöhemmin elämässään he kumpikin olivat tärkeässä roolissa kansallisen kulttuuriperintömme luomisessa. Ehdotus johti Sydämen tarina- monumentin paljastamiseen 6. kesäkuuta 2015. Sen toteutti silloinen taideopiskelija Armi Nurminen. Pronssiveistos on valettu Herttoniemen Taidevalimossa Helsingissä. Se on luultavasti maamme ainoa muistomerkki, joka on omistettu sekä Johan Ludvig että Fredrika Runebergille.
Koska kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg kirjoitti useita runoistaan Paraisilla, haluamme tässä yhteydessä tarjota kuultavaksi pari tunnettua runoa hänen laajasta tuotannostaan. Monien hänen runojensa inspiraation lähteenä uskotaan olleen Paraisilla koetut luontoelämykset.
Kuuntele ”Lähteellä”
Kuuntele”Lintuselle”
Lisätietoja Johan Ludvigista ja Fredrikasta saat lukemalla esitteen, jonka löydät penkin ja muistomerkin yhteydestä olevasta postilaatikosta. Esite on saatavissa myös Turisti-infosta kaupungintalon katutasosta.