Ella Janssons stuga

På det smalaste stället längs med Malmgatan finns Ella Janssons stuga. Huset ägdes av Ella Jansson som arbetade med bokföring i Åbo och bodde i stugan på Malmen under somrarna. Ella var en av fyra döttrar i en sjömansfamilj. Vid Ellas död år 1988 övergick stugan genom donation till Pargas Hembygdsförening. Husets 1940-tals inredning är bevarad i dess ursprungliga form. Huset är bevarat som ett levande museum och är öppet för publiken då det anordnas olika evenemang och marknader på Malmen.

Elal Jansson 1985crop
Ella Jansson

Gården kallades för ”Käld-Janssons”, men brunnen strax utanför grinden kallades allmänt för ”Björkfeltas käldån”. Folk kommer ihåg att Ella ordnade namnsdagskalas i sin trädgård den 20 juli med kaffe med gräddtårta. Då firades ”Margareta” som var Ellas andra namn.

Julbord
Traditionell julbordsdukning i salen.

Familjen Janssons tre döttrar Ella, Alda och Ruth förblev ogifta. Ella och Alda fann anställning i Åbo, Ruth jobbade som kassörska i Pargas Sparbank. Döttrarna hade en gemensam lägenhet i Åbo men vistades ofta på Pargas Malm.

Rosa_Jansson_crop
Rosa Jansson tillsammans med döttrarna Alda (i famnen) och Karin som dog som barn.

Ellas pappa, sjömannen Karl Wilhelm Jansson var styrman och seglade främst på Pargas Kalkbergs AB pråmar och fartyg, bland annat ombord på bogserbåten Atlas. Karl hade gift om sig med döttrarnas mor, Rosa Emerentia efter att hans första fru Axa Karolina omkommit år 1893. Karl seglade även till utländska hamnar, bland annat till Lübeck, Hull och Dundee. Han brukade hämta hem fina kärl och kläder från utlandet till ”kvinnfolket” där hemma. Grannen, poliskonstapeln Walter Rohde, beställde alltid en flaska rom av Jansson. Den tidens romflaskor rymde fyra liter så innehållet räckte länge.

Karl_Jansson_besättning_Lubeckca1907a
Karl Jansson (sittande) i Lubeck med besättning 1907.

Karl Jansson omkom år 1920. Änkan Rosa började då inackodera folk i gården, ett rum i huset hyrdes ut till en en familj på tre personer. Rosa var även massör och tjänade på det sättet lite pengar. Skomakaren Lundqvist hade sin verkstad i husradens andra kammare en bra bit in på 1950-talet.

sjömanspass_jansson_s1ac2

Ella tog över huset då hennes mor dog. Ellas vackra trädgård sköttes av en släkting till henne som var trädgårdsmästare i Åbo. I den lummiga trädgården finns fortfarande stockrosor, pioner, äppel- och plommonträd. Ella odlade rabarber, persilja och dill.

Tallenna