Hjärtats Saga

Finlands nationalskald Johan Ludvig Runebergs minne har firats i Pargas sedan 1890-talet. Förutom de årliga Runebergfesterna har en gata på Pargas Malm uppkallats efter skalden. En plakett finns på väggen till det hus där Runeberg bodde och på Gamla Malmen finns också Fredrikastugan, där Fredrika och hennes mor bodde efter flytten från Åbo 1827. I ”grannbyn” Tennby finns Runebergs gran. En tredje stadsdel, Munkviken, var ett viktigt strövområde för det unga paret Johan Ludvig och Fredrika åren 1827-28.

Stadsdelsföreningarna från dessa tre ”byar” föreslog i ett brev till staden hösten 2010 att ett bestående minnesmärke skulle skapas för de unga tu, som fann varandra i Pargas och senare i livet kom att spela en viktig roll i Finlands kulturliv. Initiativet ledde till att detta konstverk, ”Hjärtats Saga” skapat av konststuderanden Armi Nurminen kunde invigas fem år senare. Monumentet är gjutet i brons av Herttoniemen Taidevalimo i Helsingfors, och torde vara det första i landet som är tillägnat både Johan Ludvig och Fredrika.

Eftersom Johan Ludvig Runeberg är Finlands Nationalskald och skrev många av sina första dikter i Pargas, vill vi här ge prov på hans vackra poesi. Inspirationen till många av hans dikter tros ha bakgrund i naturupplevelser här.

Lyssna till ”Källan”

Lyssna till ”Till en fågel”

Mer information om Johan Ludvig och Fredrika finns att läsa i en broschyr som finns i en låda vid bänken i närheten av stoden. Broschyren finns också i Turistbyrån i stadshuset.