”Evakko” stugan

Sovjetunionens anfall inledde vinterkriget i november 1939 och medförde en snabb evakuering av det krigsdrabbade området i Karelen. Omkring 450 000 karelska flyktingar evakuerades till olika orter i Finland. Livet för de evakuerade karelarna på de nya orterna var inte enkelt. Dessa kallades allmänt för ”evakkon” på finska.

kamari
Kammaren karelarna bodde i.

Liisa Ake-Helariutta var bara en liten flicka då hennes familj kom till Pargas år 1941 med endast en väska i handen. Familjens flykt från Björkö hade börjat den första december 1939. Fartyget Tähti hämtade familjen till bryggan i Björkö köping varefter resan fortsatte med buss. Efter 10 km steg familjen ombord på en pråm som bogserades i snöyran över Viborgviken. Resan var farlig och vid Riihimäki tvingades familjen söka skydd i snödrivorna då tåget anfölls av sovjetiskt bombflyg.

Ake_01
Lisa Ake-Helariutta i Pargas på 1940-talet.

Den sex personer stora familjen hyrde in sig i det lilla spisrummet i stugan som nu är ett hemmuseum och de bodde där i över fyra år. I husets andra halva fanns en skomakare som hade boningsrum och verkstad i stugan. Väggarna i stugan pryds av Liisas målningar om Björkö och Pargas. Bland de saker som är framme i stguan finns ett värdefullt minne, en mjölskopa i trä som härstammar från hemmet i Björkö.

Evakko_talvi

För att boka besök i ”Evakko- stugan” bör man kontakta Liisa Ake, 0400 694 603 eller liisa.ake@luukku.com.